Sparris

Vi odlar sparris sedan 2005. Vi startade med en liten odling på ca 0,2 hektar men har nu 2 hektar sparris. Vi odlar flera olika sorter. Det är grön sparris som gäller hemma hos oss.

Sparris kan du köpa hemma hos oss i vår gårdsbutik. Ring gärna för att få veta aktuell tillgång. Önskar du beställa sparris går det också bra att ringa så reserverar vi önskad mängd.
När du köper sparris av oss är den nyplockad. Ska du inte äta upp den på en gång så förvara den gärna i kylen i ett glas med någon centimeter vatten i botten, alternativt inlindad i en fuktig handduk.

 

20140502_120941_odlingVi älskar att äta sparris och delar gärna med oss av hur du ska tillaga din sparris. Här kommer några enkla tips hur du tillagar sparrisen. Börja med att skölja sparrisen samt eventuellt skala den nedersta delen med en potatisskalare. Är den nedre delen lite ljusare har den sannolikt legat under jord eller i jordytan och kan därför vara besk och lite trådig. Skalas den delen av sparrisen försvinner både beska och trådighet. Övriga delar av sparrisen ska inte skalas.

 

Kokt sparris

Koka upp vatten och salt samt några nypor socker. Koka sparrisen i ca 5 minuter. Koka inte för länge och tänk på att den varma sparrisen mjuknar ytterligare efter det att vattnet hällts av. Servera med brynt smör (bryn till ljusbrun färg med koladoft). Tillsätt gärna kapris till smöret och låt dem ”friteras”. Häll över den nykokta sparrisen. Rostade hasselnötter eller pumpakärnor är också gott till.

 

Stekt sparris

Stek sparris på medelhög värme i rikligt med smör. Ringla lite sparsamt med honung över under stekning. Salta gärna med flingsalt. Servera som förrätt tillsammans med exempelvis hyvlad parmesan och lufttorkad skinka eller som tillbehör till fisk eller kött.

 

Sparris i sallad

Riktigt fin och färsk sparris kan också ätas rå. Med fördel används då sorten Primaverde som är extra mjäll och har en fin söt smak. Vill man ändå tillaga den så koka bara lätt i några minuter. Spola med kallt vatten och använd i valfri sallad.